Opfordring: Opdatér alle sikkerhedsdatablade jævnligt

Et sikkerhedsdatablad er et aktivt dokument, som bliver opdateret, når der eksempelvis kommer ny viden om et kemisk produkts egenskaber eller nye lovkrav er trådt i kraft.

Sikkerhedsdatablade (SDS) er derfor et afgørende værktøj til at sikre de søfarendes og andre brugeres sikkerhed og miljøbeskyttelse, når farlige kemikalier anvendes eller håndteres ombord på et skib.

Myndigheder og producenter af kemiske produkter, som blandt andet anvendes på skibe, får jævnligt ny viden om produkternes egenskaber og mulige skadevirkninger. Sikkerhedsdatabladene for de kemiske produkter opdateres derfor med denne viden, som potentielt er afgørende for brugernes fysiske sikkerhed.

Derfor opfordrer SEA HEALTH & WELFARE til, at skibe og rederier prioriterer at efterse alle sikkerhedsdatablade minimum hvert andet år.

”Det er ret sjældent, at der kommer nye lovkrav, men når det sker, skyldes det som regel, at vi skal implementere ny viden om grupper af kemiske forbindelser. De seneste EU-regler betyder for eksempel, at fremtidige sikkerhedsdatablade skal indeholde information om nanopartikler og oplysninger om hormonforstyrrende stoffer, hvor det er relevant. Det er godt nyt for arbejdsmiljøet om bord på skibene. For her finder vi nanomaterialer i en række forskellige kemiske produkter,” siger kemiker Sune Feldthusen Husted fra SEA HEALTH & WELFARE.

Planlæg eftersyn hvert andet år

Et eftersyn af sikkerhedsdatabladene hvert andet år vil som regel være tilstrækkeligt til, at leverandøren kan nå at implementere eventuelle ændrede myndighedskrav og ny viden om det enkelte produkt.

”Vi bliver hele tiden klogere og får ny indsigt i de kemiske produkter. Det er derfor afgørende at holde databladene opdateret, så den nye viden også forplanter sig i de lovpligtige risikovurderinger,” siger Sune Feldthusen Husted.

FAKTA: Derfor er sikkerhedsdatablade vigtige

Et sikkerhedsdatablad er et omfattende dokument udarbejdet af producenter eller leverandører af kemikalier, der giver detaljerede oplysninger om farerne ved et bestemt stof eller produkt.

Sikkerhedsdatablade er således en vigtig del af farekommunikationen om sikker håndtering, brug, opbevaring og bortskaffelse af farlige kemikalier.

Den 1. januar 2021trådte nye EU-regler for kemiske produkter i kraft. Ifølge de opdaterede regler skal producenterne forsyne sikkerhedsdatablade med oplysninger og vejledning til kontrolforanstaltninger for produkter med nanomateriale. Nanomaterialer findes blandt andet i korrosionsbeskyttende maling, selv-reparerende materialer til tætning af små revner eller skader, effektivitetsforbedringer i brændstof og smøremidler og filtre til rensning af ballastvand og drikkevand.

Troels Leth